Japonská finanční skupina SFCG zkrachovala

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. února (ČTK) - Japonská finanční instituce SFCG zkrachovala kvůli dluhům 3,6 miliardy dolarů, které jí způsobila finanční krize. Podnik byl nebankovní organizací a půjčoval peníze s vysokým úrokem menším firmám. Akcie dalších nebankovních věřitelů po zprávě o osudu SFCG výrazně klesaly.

Krach SFCG je podle velikosti dluhu zatím největším japonským bankrotem od začátku roku. Podle analytiků se po něm pravděpodobně zhorší úvěrová situace malých a středně velkých japonských firem. "Krach SFCG je možná první fází druhého kola finanční krize," reagoval ředitel divize investičního průzkumu Mitsubishi UFJ Securities.

Japonské firmy propouštějí a omezují provoz, aby ušetřily a přežily krizi, v níž se rýsuje nejdelší poválečná recese. Loni zkrachovalo rekordních 33 společností s akciemi na burze. Většinu z nich přitom položily přísnější podmínky bankovních úvěrů.

Věřiteli SFCG jsou například Citigroup, HypoVereinsbank a Orix Trust & Banking Corp. V nesplacených úvěrech měla SFCG za celou skupinu na konci loňského října 54,8 miliardy jenů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK