Koruna na úvod týdne posílila na 28,60 Kč/EUR a 22,22 Kč/USD

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Česká měna na začátku nového týdne posiluje, když zahájila výraznějším zpevněním až na 28,55 Kč/EUR a 22,04 Kč/USD. Poté koruna své zisky mírně korigovala. Krátce po 10:00 se obchoduje k euru ve srovnání s pátečním závěrem silnější o 20 haléřů na 28,60 Kč/EUR. Ještě více zpevnila koruna k americkému dolaru, když posílila o více než 60 haléřů na 22,22 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka vstoupila koruna do nového týdne úspěšně. "Po páteční stagnaci středoevropské měny s povděkem sledují zmírnění averze k riziku a růst západoevropských akcií," doplnil Vlk. Pražská burza zahájila dnešní obchodování růstem, když hlavní index PX posílil o tři procenta.

Tento týden je podle Vlka bez nových zpráv z domova, zajímavé informace by však mohly přijít z regionu, kde zasedají centrální banky. "Klíčovou informací bude, nakolik jsou za současné ekonomické situace odhodlány bránit domácí měny proti dalším výprodejům. Dnes jedná maďarská centrální banka, sazby se čekají beze změny," dodal Vlk.

Naopak americkému dolaru podle něj současný vývoj nesvědčí a přináší mu oslabení na 1,2920 USD/EUR. "Dolar však ztrácel už koncem minulého týdne při propadu na Wall Street. Euro v posledních dnech podpořily další náznaky z Evropské centrální banky, která není nakloněna dalšímu snižování sazeb," uvedl Vlk s tím, že také výzvy ke koordinované pomoci střední a východní Evropě hrály euru do karet.

Krátce po 10:00 se dolar vůči euru obchodoval na 1,2870 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK