Cena zlata klesla zpět pod 1000 dolarů za unci

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. února (ČTK) - Cena zlata klesla zpět pod 1000 dolarů za troyskou unci. Podle obchodníků je to ale jen dočasné a kov dosáhne nových cenových rekordů, protože jeho atraktivitu v očích investorů zvyšuje neochota pouštět se do rizikovějších transakcí.

V Tokiu se dnes zlato prodávalo za 988 dolarů za unci, a jeho cena se tak proti minulému pátku snížila o 0,8 procenta. V pátek cena dosáhla až 1005,40 dolaru, kde byla jen 2,5 procenta od historického maxima 1030,80 dolaru z března minulého roku.

S výkyvy na finančním trhu atraktivita zlata roste. Za minulý týden klesly hlavní akciové indexy ve Spojených státech a v Evropě na šestiletá minima. Zlato je díky tomu nyní o 12 procent výše, než byla jeho cena na začátku roku. Fyzická poptávka přitom po kovu slábne.

"Klíčové pro ceny je, aby zůstaly nad 1000 dolary," uvedl člen analytického týmu Mitsubishi Corp Futures and Securities. Pokud se ceně podaří přiblížit historickému maximu, mohla by dosáhnout nového rekordu již na konci tohoto týdne.

Analytici ale zároveň připomínají, že 1000 dolarů je velký milník, a proto jsou investoři opatrní. Podmínky na trhu ale zůstávají zlatu a kovům nakloněné a neochota obchodníků riskovat na trhu přetrvává, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK