Francouzské Caisse d'Espargne a Banque Populaire se spojí

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. února (ČTK) - Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová potvrdila spojení předních francouzských úvěrových ústavů Caisse d'Epargne a Banque Populaire a dodala, že stát je připraven napumpovat do nové skupiny až pět miliard eur (143,5 miliardy Kč). Obě banky patří mezi deset největších ve Francii.

Kvůli krizi v bankovním sektoru obě banky již v říjnu uvedly, že mají zájem spojit své síly a stát se jednou z největších bankovních skupin ve Francii s celkovými vklady 480 miliard eur a více než šesti miliony klientů. Obě banky vlastní klienti a s jejich akciemi se veřejně neobchoduje. Vláda má v představenstvu bank své zástupce.

Lagardeová v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe-1 uvedla, že fúze je "sňatkem z rozumu". V příštích dnech mají začít jednání o tom, jakou roli bude mít stát v nové struktuře. Skupina požaduje od vlády pomoc ve výši 2,5 miliardy až pět miliard eur, a to formou dodatkových úvěrů přeměnitelných v době splatnosti na akcie. Stát si ponechá zástupce v představenstvu.

Důvěrou v Caisse d'Epargne a Banque Populaire otřásly problémy investiční banky Natixis, kterou obě společně vlastní. Natixis patří ve Francii mezi banky nejvíce postižené krizí na americkém trhu rizikových hypoték, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK