EU by mohla pomoci členskému státu v potížích, řekl člen EK

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. února (ČTK) - Evropská unie by mohla poskytnout finanční pomoc některému ze členských států, pokud by se kvůli finanční krizi či hospodářské recesi dostal do potíží. Takový krok je ale nepravděpodobný, a zejména se neočekává u států, které platí eurem. Uvedl to dnes evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia.

Finanční podporu již od Bruselu dostaly Maďarsko a Estonsko a mohou ji případně získat i jiné státy. "Myslíme si ale, že se do této pozice nedostaneme," dodal Almunia.

Podle něj jsou státy z eurozóny v lepší kondici z pohledu veřejného a zahraničního dluhu i schopností vyrovnat se s recesí. Je proto méně pravděpodobné, že budou potřebovat pomoc. Jde o jednu z nejsilnějších poznámek, které dosud ke kolektivní podpoře slabších evropských ekonomik pronesl vysoký evropský činitel.

Komisař považuje nadcházející summit G20 v Londýně za kritický test schopností vést unii v dobách finanční krize. Členské státy by na ni měly podle něj odpovědět koordinovaně. Podle Almunii je důležité, aby se dospělo k rozhodnutí o koordinované regulaci finančního trhu a měnové a fiskální politiky.

"Alternativou je protekcionismus," varuje komisař. Podotkl, že globalizace sice představuje určitá rizika, větším nebezpečím, je podle něj ale opačný trend, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK