UniCredit Leasingu loni klesly nové obchody na 14,5 mld. korun

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Druhé největší domácí leasingové společnosti UniCredit Leasing loni klesl objem nových obchodů na 14,514 miliardy korun z 17,215 miliardy korun v roce 2007 . Počet nových smluv o financování se loni meziročně snížil o 3120 na 23.921 smluv. Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel a místopředseda představenstva UniCredit Leasing Jaroslav Jaroměřský.

Tuzemský leasingový trh loni klesl o 27 procent na 95,5 miliardy korun. "My jsme víceméně kopírovali vývoj trhu. Udrželi jsme zhruba stejné postavení na leasingovém trhu a náš podíl byl kolem 10,6 procenta," uvedl Jaroměřský.

Generální ředitel UniCredit Leasingu Jiří Matula dodal, že největší dynamiku společnost vykázala v oblasti leasingu nemovitostí, který vzrostl o 52 procent na 1,959 miliardy korun. Finanční a operativní leasing movitých věcí loni podle Matuly dosáhl hodnoty 10,084 miliardy korun. "V objemu operativního leasingu movitých věcí jsme poprvé překročili hranici jedné miliardy korun," podotkl Matula.

Z celkové částky leasingu movitých věcí tak byly v roce 2008 na principu operativního leasingu uzavřeny obchody ve výši 1,054 miliardy korun, tedy o 14 procent více než v předchozím roce. Neleasingové financování (úvěr a splátkový prodej) pro podnikatele i soukromé osoby tvořily v loňském roce 17 procent z celkového objemu obchodů, v absolutním vyjádření 2,47 miliardy korun. V meziročním srovnání to bylo o 80 procent více.

"Financovaná hodnota osobních a užitkových automobilů, motocyklů a další dopravní techniky dosáhla objemu 5,937 miliardy korun," řekl Jaroměřský. Ve financování automobilů připadl největší podíl nově uzavřených smluv na značky Renault, Dacia, Peugeot, Škoda, Fiat, Citroën, Ford, BMW nebo Honda. "Smlouvy v segmentu nákladních automobilů dosáhly v loňském roce objemu financované hodnoty 1,597 miliardy korun a v případě strojů a zařízení 3,1 miliardy korun," dodal Jaroměřský.

UniCredit Leasing, který dříve působil pod názvem CAC Leasing, je na trhu v ČR již od roku 1991. Od roku 2005 je součástí mezinárodní finanční skupiny UniCredit Group, která v leasingovém financování patří k předním firmám na evropském trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK