Středoevropské centrální banky koordinovaně podpořily své měny

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Centrální banky středoevropských zemí v čele s Českou národní bankou dnes podnikly koordinovanou verbální intervenci na podporu svých slábnoucích měn. Slovně intervenovali šéfové české, maďarské, polské i rumunské centrální banky. Podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy se tyto banky shodly, že poslední pokles směnných kurzů měn těchto zemí je přehnaný a že budou nyní v této věci vystupovat společně.

Kurzy české koruny, polského zlotého a maďarského forintu ihned po zásahu výrazně vzrostly. Česká koruna po Tůmově vyjádření vystoupila až o 1,1 procenta pod 28 Kč za euro a polský zlotý posílil o dvě procenta na 4,59 za euro. Kurz forintu vyskočil později o tři procenta na 293,40 HUF/EUR.

Centrální banky Polska a Maďarska podle Tůmy sdílejí názor, že pohyby měn středoevropského regionu se dostaly mimo rámec fundamentálních makroekonomických faktorů. Trhy by podle centrálních bank měly rozlišovat mezi situací jednotlivých zemí. Banky se dohodly, že budou nyní k otázce kurzů vystupovat koordinovaně.

"Je pravda, že koordinace je nyní intenzivnější než jindy a že sdílíme názor, že výkyvy měn v řadě zemí neodpovídají reálné ekonomické situaci," řekl Tůma. "V tomto ohledu jsme se dohodli, že budeme komentovat vývoj podobným způsobem," dodal guvernér.

Kurzy měn středoevropských zemí v posledních měsících silně klesají nejen kvůli oslabování ekonomik, ale zejména ze strachu, že některé z těchto ekonomik krizi samy neustojí a budou potřebovat zahraniční pomoc. Jde především o země jako Lotyšsko s vysokými dluhy v zahraničních měnách a silně zápornou platební bilancí, což vyvíjí tlak na místní bankovní sektor.

Tůma dnes agentuře Reuters také řekl, že nynější prudký pokles kurzu české koruny i dalších středoevropských měn je přehnaný, že by mohl ukončit současný cyklus snižování úrokových sazeb a spustit jejich opětné zvyšování. "V této chvíli si stěží dovedu představit, že za těchto kurzových úrovní bychom mohli dále snižovat úrokové sazby; spíše je otázka, kdy půjdeme opačným směrem," řekl Tůma. ČNB od loňského srpna snížila sazby o dva procentní body na 1,75 procenta.

Zároveň s rozhovorem Tůmy pro agenturu Reuters se konaly tiskové konference centrálních bank Maďarska a Rumunska. S prohlášením vystoupil i guvernér polské centrální banky Slawomir Skrzypek, který upozornil, že jeho instituce by mohla podniknout kroky proti negativním ekonomickým dopadům výkyvů zlotého. Skrzypek podobně jako Tůma hovořil o nutnosti koordinace mezi centrálními bankami střední Evropy, protože všechny místní měny nyní trpí podle něj neoprávněně výrazným oslabováním.

Maďarská centrální banka dnes ponechala úrokové sazby beze změny na 9,5 procenta a kvůli poklesu forintu přerušila sérii snižování úroků, kterou zahájila v listopadu. Zároveň vyjádřila připravenost zasáhnout proti "nadměrnému" a "rušivému" oslabování forintu.

Šéf rumunské centrální banky Mugur Isarescu na tiskové konferenci prohlásil, že "nadměrná znehodnocení" měn střední a východní Evropy nejsou v souladu s ekonomickým vývojem. Dodal, že centrální banka je připravena postavit se jakýmkoli destabilizujícím kurzovým výkyvům. Isarescu nevyloučil, že kurz rumunského leu, který až dosud výrazně klesal, by letos mohl oživit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK