Česká měna dnes výrazně posílila, končí na 28,30 Kč za euro

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Česká měna výrazně posílila, proti pátečnímu závěru si k jednotné evropské měně odpoledne připsala zisk až 60 haléřů a kurz koruny se dostal pod 28 Kč za euro. V závěru obchodování se však kurz od svých denních a téměř dvoutýdenních minim posunul k vyšší úrovni na 28,30 Kč/EUR. K dolaru česká měna uzavírala kolem 22,20 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruně i dalším regionálním měnám k výrazným ziskům pomohla koordinovaná slovní intervence české, polské, maďarské a rumunské centrální banky. Ze společného prohlášení vyplynulo, že národní banky vidí současné úrovně jednotlivých regionálních měn silně podhodnocené a neodpovídající makroekonomickým fundamentům.

Podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy centrální banky v současné době koordinují svá rozhodnutí intenzivněji a i nadále jsou připraveny v této spolupráci pokračovat. Guvernér ČNB navíc zopakoval předchozí varování viceguvernéra ČNB Miroslava Singera o možném zvýšení sazeb a upozornil na rozdíly ČR od "problémových" zemí.

Ekonomové však upozorňují, že by případné zvýšení sazeb dále přililo olej do ohně problémům s financováním českých podniků. Tůmova slova proto chápou spíše jako intervence na podporu české koruny než skutečné chystané zpřísňování měnové politiky.

"Celkově však lze hodnotit dnešní vyjádření regionálních centrálních bankéřů pozitivně, když jejich komentáře se neminuly účinkem a trhy reagovaly," shrnul dnešní dění Miroslav Frayer z Komerční banky.

Nejvíce se dnes dařilo maďarskému forintu, který si vůči evropské měně polepšil o tři procenta. Polský zlotý zpevnil o něco méně, konkrétně o 2,8 procenta. Ze středoevropské trojky nejméně získala česká koruna, ale i tak je její posílení velmi výrazné, poznamenal Frayer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK