Americké akcie klesly nejníže za 12 let, dolar posiloval

24.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. února (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden poklesem na nejnižší hodnotu za 12 let, protože investoři ztratili důvěru, že americká vláda bude schopná stabilizovat finanční systém. Zpráva, že vláda možná vymění svůj podíl v Citigroup za velké akciové vlastnictví, aby přispěla k její záchraně, poslala indexy Dow Jones a S&P 500 nejníže od jara 1997. Podle některých tato pomoc překračuju hranici pomoci nutné ke stabilizaci banky. K poklesu technologických společností pak přispěly obavy o výdaje spotřebitelů i firem za technologické zboží.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 250,73 bodu, tedy 3,4 procenta, na 7114,94 bodu. Hodnota akcií v indexu se snížila o 77,1 miliardy. Od svého rekordu v říjnu 2007 index ztratil již téměř 50 procent a hodnota akcií se snížila o deset bilionů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 26,71 bodu, čili 3,47 procenta, na 743,34 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 53,51 bodu, neboli 3,71 procenta, a skončil na 1387,72 bodu.

Náladu na trhu zhoršila i zpráva CNBC, že pojišťovna AIG by mohla zkrachovat, pokud jí jednání s vládou nezajistí další peníze. Investoři mají strach hlavně z toho, že některé velké americké banky by mohly být znárodněny. Tyto obavy částečně zmírnilo ujištění Bílého domu, že stále dává přednost bankovnímu systému v soukromém vlastnictví regulovanému vládou.

Z technologických společností si nejhůře vedly IBM a Hewlett-Packard. Akcie IBM klesly o pět procent a HP o 6,3 procenta. Kromě obav o vývoj výdajů firem i běžných spotřebitelů na akcie dolehla také zpráva firmy Morgan Stanley, která snížila výhled prodeje osobních počítačů na letošní a příští rok.

Dolar v pondělí posiloval a k jenu se přiblížil na nejvyšší hodnotu za tři měsíce. Americké měně pomohla zpráva, že by vláda mohla napumpovat další peníze do banky Citigroup a dalších problémových domácích bank. Euro také stáhl dolů komentář prezidenta Evropské centrální banky Jean-Clauda Tricheta, který uvedl, že finanční systém eurozóny je pod velkým tlakem, a také obavy, že agentura Fitch by mohla snížit rating Rakouska.

V závěru obchodování dolar vůči jenu posílil o 1,3 procenta na 94,33 JPY. Euro vůči jenu stouplo o 0,3 procenta na 119,92 JPY. K dolaru však oslabilo o jedno procento na 1,2702 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK