MF zrušilo zálohy na daně malým firmám a podnikatelům

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Ministerstvo financí zrušilo pro letošní rok firmám a podnikatelům s maximálně pěti zaměstnanci povinnosti platit zálohy daně z příjmů fyzických a právnických osob. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Opatření je součástí Národního protikrizového plánu, který vláda schválila 16. února.

Rozhodnutí se vztahuje pouze na fyzické osoby s příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti a právnické osoby, pokud k 1. prosinci 2008 neměly zaměstnance nebo zaměstnávaly nejvýše pět zaměstnanců. "Jedná se o další opatření s cílem podpořit efektivnější nakládání s finančními prostředky v podnikatelském sektoru," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ředitele daňového oddělení PricewaterhouseCoopers Petra Frische hodnotí tento krok ministerstva pozitivně. "V době ztíženého přístupu k úvěrům posílí toto opatření peněžní toky podnikatelů a umožní jim uspořené prostředky použít na financování jejich podnikání. Vzhledem k tomu, že daň bude příští rok doplacena, nejde o vzdání se příjmů státního rozpočtu, ale o jejich odložení na příští rok," uvedl.

Rozhodnutí ministerstva nabude účinnosti dnem zveřejnění ve finančním zpravodaji, což by mělo být podle mluvčího MF Ondřeje Jakoba počátkem příštího týdne.

Již před týdnem MF vydalo daňové zprávě pokyn, aby začala s dřívějším vracením nadměrných odpočtů DPH, což je rovněž jeden z bodů Národního protikrizového plánu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK