ČAP: Pojišťovny odhalily podvody za 551 mil. Kč, víc než předloni

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Pojišťovny v roce 2008 odhalily pojistné podvody za téměř 551 milionů korun. Bylo to více než předloni, kdy prokázáním podvodného jednání uchránily 524 milionů Kč. Specialisté pojišťoven loni vyšetřovali 4806 pojistných událostí, u kterých bylo důvodné podezření ze spáchání pojistného podvodu. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven.

Ve srovnání s rokem 2007 mírně klesl počet vyšetřovaných událostí především u pojištění majetku. Statistiky naopak evidují nárůst u pojištění vozidel. "Za těmito výkyvy stojí fakt, že v loňském roce nedošlo k žádným významnějším živelním pohromám. Ty zpravidla přinášejí vysoké škody v oblasti pojištění majetku. V jejich rámci obvykle detekujeme zvýšené procento pokusů o pojistný podvod," uvedl specialista sekce prevence pojistného podvodu ČAP Ondřej Karel.

Tradičně největší počet podezřelých případů, a to přes 3500, vyšetřovaly v loňském roce pojišťovny v souvislosti s pojištěním motorových vozidel. Před neoprávněným vyplacením v této oblasti pojišťovny uchránily téměř 350 milionů korun.

Zvýšený počet případů pojistného podvodu byl již poněkolikáté zaznamenán také v segmentu životního pojištění, kde se podle ČAP často vyskytují velmi kuriózní případy sebepoškozování.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Pokud pachatel způsobí svým podvodným jednáním škodu za více než půl milionu, hrozí mu trest odnětí svobody až na osm let. Maximální výše trestu za spáchání pojistného podvodu může dosáhnout až 12 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK