Maďarsko žádá EU o pomoc pro střední a východní Evropu

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť/Brusel 27. února (ČTK) - Maďarsko žádá od Evropské unie, aby sestavila soubor stimulačních opatření v objemu 180 miliard eur (asi 5,09 bilionu Kč) na podporu bank, firem a celých ekonomik ve střední a východní Evropě. Napsala to agentura Bloomberg. Peníze mají regionu pomoci vypořádat se s dopady finanční krize.

Předseda maďarské vlády Ferenc Gyurcsány v rozhovoru s agenturou řekl, že vlády by z takzvaného Evropského stabilizačního a integračního programu mohly čerpat prostředky na krátkodobé financování, peníze by se ale mohly využít i na koordinovanou restrukturalizaci dluhů v soukromém sektoru nebo na rekapitalizaci bank či podporu likvidity pro firmy z regionu.

"Musíme snížit rizika, jimž region čelí, a to jen slova nezajistí. EU musí mít vůdčí úlohu. Takový soubor zcela jistě může zastavit rychlé znehodnocování národních měn, což je v tuto chvíli pro region největší riziko," řekl Gyurcsány.

"Musíme zvýšit povědomí o problémech regionu a vybudovat rámec pro koordinovaný postup," dodal premiér. Návrh předloží o víkendu na summitu EU, podle českého předsednictví unie ale nelze čekat, že by evropská sedmadvacítka přijala v této věci rozhodnutí už o víkendu.

Čeští představitelé však v minulých dnech několikrát dali najevo, že situace v Česku je daleko lepší než v jiných zemích regionu. Podle České národní banky a českých politiků investoři mylně hází Česko do pytle s ostatními státy této oblasti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK