Koruna zpevnila na 28,06 Kč/EUR, k dolaru klesla

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Česká měna dnes posílila vůči euru, naopak k dolaru oslabila o několik haléřů na 22,10 Kč/USD. Kolem 17:00 koruna stála na 28,06 Kč/EUR, když dopoledne prudce posílila až pod 28 korun za euro. Důvodem růstu byla zpráva o miliardové pomoci východoevropským bankám. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Koruna poslední den v týdnu začala optimisticky, když posílila z ranních úrovní nad 28,20 Kč/EUR až na denní maximum 27,81 Kč/EUR," uvedl Jiří Škop z Komerční banky. Dodal, že později stejně jako okolní měny v regionu své zisky česká měna vymazala.

Světová banka dnes zveřejnila zprávu, že Evropská banka pro obnovu a rozvoj, Evropská investiční banka a Světová banka poskytnou finančním ústavům ve východní Evropě, které se potýkají s problémy, až 24,5 miliardy eur (asi 686 miliard korun). Středoevropské měny na tuto informaci ihned zareagovaly posílením k euru. K uklidnění na devizových trzích podle Markéty Šichtařové z Next Finance přispěly i dvě české banky, které případnou jakoukoliv pomoc ihned odmítly - Komerční banka i Erste Bank oznámily, že žádnou kapitálovou pomoc nepotřebují.

Šichtařová dodala, že koruna se dnes k euru dostala na více než dvoutýdenní maximum. Za skutečně dlouhodobým posílením koruny musí ale stát spíše fundamentální faktory než záchranné balíčky, které mohou kurz ovlivnit přinejlepším na několik dní, uvedla.

Americký dolar vůči euru posílil, kolem 17:00 se obchodoval na 1,271 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK