Americké akcie dopoledne kvůli Citigroup a poklesu HDP klesaly

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. února (ČTK) - Americké akcie dnes začaly poklesem a jeden z hlavních indexů newyorské burzy se dočasně vrátil na 12leté minimum. Trh podkopalo zejména rozhodnutí vlády převzít velký akciový podíl v bankovní skupině Citigroup. Negativně na něj působily i údaje o hlubším poklesu americké ekonomiky, než jaký se původně uváděl.

Dow Jonesův průmyslový index začal poklesem o více než 1,5 procenta, v poledne místního času však ztrácel již jen 0,5 procenta a pohyboval se kolem 7145 bodů. Širší index S&P 500 oslabil o jedno procento na 745 bodů a na začátku dne se propadl až na 734,52 bodu, nejníže od dubna 1997. Index trhu Nasdaq oslaboval o 0,2 procenta a byl kolem 1389 bodů.

Investoři se zbavovali bankovních akcií v obavách z dopadu, jaký na ně bude mít vládní snaha o pomoc bance Citigroup. Vláda se s bankou dohodla, že v ní zvýší svůj podíl z osmi až na 36 procent akcií, čímž dramaticky naředí akciový podíl soukromých investorů. Akcie Citigroup klesly o téměř 30 procent a výrazně oslabily i cenné papíry Bank of America a dalších velkých bankovních ústavů.

Na trh působily i nepříznivé zprávy z ekonomiky. Americký hrubý domácí produkt klesl v posledním loňském čtvrtletí o 6,2 procenta, tedy nejprudším tempem za téměř 27 let. Americké ministerstvo obchodu přitom na konci ledna v prvním odhadu uvádělo pokles ekonomiky o 3,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK