Země ASEAN budou proti ekonomické krizi postupovat společně

01.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chua Chin (Thajsko) 1. března (ČTK) - Summit Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) se dnes na závěr svého jednání dohodl na koordinaci politik a společných akcích, jejichž cílem bude vypořádat se se světovou finanční krizí. Desítka států ASEAN má také ambiciózní plán stát se do roku 2015 ekonomickým společenstvím s jednotným trhem ve stylu Evropské unie.

V prohlášení na závěr třídenních jednání se delegáti zemí ASEAN, které závisejí na exportu, dohodli, že nebudou zavádět nové obchodní bariéry a zdrží se ochranářských kroků na cestě k vytvoření jednotného trhu během příštích sedmi let.

Země ASEAN se ale znovu pokoušejí čelit i problémům s lidskými právy, které ignoruje především vojenská junta v Barmě.

Účastníci summitu zamýšlejí vytvořit orgán ke sledování stavu lidských práv v členských zemích. Nebude však mít pravomoci k jejich prosazování. V souladu se základní politikou ASEAN nebude smět zasahovat do vnitřních záležitostí, nebude tedy moci vyšetřovat jednotlivé případy, ani trestat pachatele. Zástupci ASEAN již začali s barmskou vládou jednat o takzvané cestovní mapě k demokracii. Vrcholem by měly být volby v příštím roce - první téměř po deseti letech.

Kritici nového orgánu poukazují na to, že bude orgán jen málo účinný, pokud nebude moci zavádět sankce nebo vylučovat země, které se dopouštějí porušování práv na vlastních občanech. Zástupci Barmy a Kambodže dokonce už dali najevo malou ochotu nechat si mluvit do svých záležitostí - v sobotu pohrozili, že kdyby se měli setkat s prodemokratickými aktivisty, kteří byli na summit pozváni, raději jednání opustí.

Uskupení, které sdružuje Brunej, Kambodžu, Indonésii, Laos, Malajsii, Barmu, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam, se na nejvyšší úrovni znovu sejde letos v říjnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK