ČNB: Návrh na dohled nad finančním sektorem v EU má nedostatky

01.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - Návrh na zřízení dvou nových celoevropských úřadů pro dohled nad finančním sektorem, který Evropské komisi doporučila skupina expertů pod vedením bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Jacquese de Larosiera, má podle vrchního ředitele České národní banky Vladimíra Tomšíka nedostatky. Tomšík dnes v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce návrhu vytknul například to, že zatímco na evropský trh by měl dohlížet nadnárodní regulátor, odpovědnost by nadále zůstala na institucích jednotlivých států.

"Tato zpráva tak trochu nerespektuje dosavadní základní princip, který spočívá v tom, že ten kdo dohlíží, tak má i právní zodpovědnost. Zpráva navrhuje posunout více dohlížení a regulace směrem na evropskou úroveň na nadnárodního regulátora, odpovědnost ale zůstane doma na těch národních regulátorech. To je něco, s čím se nemůžeme zcela ztotožnit," uvedl Tomšík. Dodal, že ve zprávě chybí také právní status těchto nových úřadů a způsob jejich financování.

Podle Tomšíka v dokumentu nejsou zohledněny základní teze budoucího systému regulace a dohledu v EU, které v závěru loňského roku zveřejnila ČNB. "Je nutné řešit konsolidaci dohledu, ale na národních úrovních," podotkl. Dodal, že v celé Evropě nyní existuje až 80 různých regulátorů. Do dubna 2006 bylo i v Česku několik regulátorů, kteří se zvlášť zabývali bankami, družstevními záložnami, penzijními fondy, pojišťovnami či kapitálovým trhem. Nyní dohled spadá pod ČNB, což podle Tomšíka zkvalitnilo a zefektivnilo dohled.

EK vytvořila speciální expertní skupinu loni v říjnu v reakci na finanční krizi, která přerostla v krizi hospodářskou. Larosierova skupina se ve zprávě přimlouvá za vytvoření celoevropské sítě orgánů finančního dohledu (ESFS - European System of Financial Supervisors), která by byla decentralizovaná. Role národních centrálních bank a dalších úřadů, které v současnosti na fungování bank a dalších institucí dohlíží, by neměla být zřejmě nijak omezena. Podle zprávy by dále vykonávaly "každodenní dozor".

Vedle ESFS by měl vzniknout další úřad, kterému by předsedala Evropská centrální banka a jehož členy by byli i zástupci dozorčích orgánů jednotlivých členských států EU. Tato instituce by nejspíš posuzovala rizika pro celý finanční systém, alespoň to tedy vyplývá z jejího názvu - Evropská rada pro systémová rizika (ESRC - European Systemic Risk Council).

Evropská komise zprávu Larosierovy skupiny podrobně prostuduje a na jejím základě vypracuje návrh změn finančního dozoru v EU, kterým se budou zabývat šéfové států a vlád členských států unie na březnovém summitu, jenž se uskuteční 19. a 20. března. Diskutovat by se o něm přitom mohlo i na summitu G20, kde se v dubnu v Londýně setkají zástupci 20 největších ekonomik světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK