Východní Evropa na "minisummitu" brojila proti protekcionismu

01.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. března (zpravodajové ČTK) - Státy střední a východní Evropy, jejichž zástupci se dnes sešli těsně před mimořádným summitem EU, který na dnešek svolalo české předsednictví, ostře vystoupily proti protekcionismu. Z něho mají obavy nejen politici, ale i ekonomové, kteří varují, že projevy hospodářského "nacionalismu" by jen prodloužily současnou hospodářskou krizi.

Schůzka, které se zúčastnili premiéři Polska, Česka, Slovenska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Estonska, Bulharska a Rumunska a šéf Evropské komise José Barroso, se konala na stálém zastoupení Polska při EU.

"Všichni chceme, aby se EU vystříhala pokušení protekcionismu a egoismu," řekl dnes novinářům polský premiér Donald Tusk. "Shodujeme se na tom, že opravdu potřebujeme univerzální solidárnost, také víc odpovědnosti a optimismu," dodal. Podle polského premiéra je v čase krize důležité držet se "panevropské solidarity".

Barroso řekl, že schůzka pro něj byla užitečná v tom smyslu, že mu lépe osvětlila potřeby a obavy, které nyní sdílejí země střední a východní Evropy. "Viděl jsem velkou oddanost Evropě, velkou oddanost naším evropským hodnotám, našim principům a našim pravidlům. I potřebě zachovat pravidla vnitřního trhu, zachovat pravidla smluv Evropské unie," dodal Barroso.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK