Vysokoškoláci se učí investovat na burze s fiktivním milionem

01.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - Stovky studentů ekonomických předmětů vysokých škol mají od letoška možnost předvést své investiční schopnosti na burze. Díky výukovému programu StudentBroker investují do tuzemských i zahraničních cenných papírů a snaží se zhodnotit fiktivní milion korun. Po skončení letního semestru se ukáže, na které škole jsou studenti s nejlepším investorským talentem, řekl ČTK Roman Jandík z finanční skupiny Fio, iniciátora projektu.

Program využívají například studenti pražské Karlovy univerzity. Seznamuje studenty s reálným obchodováním a přináší praktické zkušenosti, které mohou využívat i po absolvování studia, uvedl Jiří Novák z univerzitního Institutu ekonomických studií. "Od projektu StudentBroker si slibujeme další zlepšení finanční vzdělanosti v České republice," řekl Jandík.

Účast v projektu dále přijaly ekonomické fakulty univerzit v Hradci Králové, Pardubicích, Liberci, Opavě a Zlíně. "Očekáváme, že se do programu postupně přihlásí všechny významné české univerzity," dodal Jandík.

Ve finančních a investičních znalostech Češi dlouhodobě pokulhávají, ukazují průzkumy. Jen 14 procent spotřebitelů v tuzemsku tvrdí, že umí s vlastními penězi hospodařit na výbornou, což je nejhorší výsledek v šesti zemích střední a východní Evropy, uvedla nedávno GE Money Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK