Japonské akcie začaly týden prudkým poklesem

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. března (ČTK) - Japonský akciový trh vstoupil do nového týdne obnoveným prudkým poklesem a jeho hlavní index se propadl o 3,8 procenta. Oslabovaly zejména akcie bank, které tížily obavy z vývoje v americkém finančním sektoru. Špatná globální ekonomická situace zase srážela dolů akcie vývozců.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 288,27 bodu na 7280,15 bodu. Širší index Topix oslabil o 2,9 procenta na 6734,59 bodu.

Strach z pokračující krize ve finančním sektoru USA oslaboval akcie bank v čele s Mitsubishi UFJ Financial Group. Tokijský index bankovních akcií klesl o téměř pět procent v reakci na páteční zprávu z USA o vládním převzetí téměř 40 procent akcií Citigroup. Panují obavy, že vláda příliš zvýší svůj vliv ve velkých bankách a nebude mít dost peněz, aby takto zachraňovala všechny problematické finanční instituce.

Akcie vývozců klesaly pod tlakem silného kurzu jenu a slabé americké a globální ekonomiky. Automobilky Toyota a Honda oslabily o více než tři procenta a výrobce fotografické a kancelářské techniky Canon ztratil přes pět procent.

Na devizovém trhu zpevňoval dál dolar, jehož pozice jako bezpečného útočiště pro investory ještě posílila po zprávách, podle nichž americká vláda podpoří pojišťovnu AIG dalšími 30 miliardami dolarů. Vedle americké měny rostl také japonský jen, další měna vnímaná investory jako bezpečná.

Dolar k euru posílil o 0,4 procenta na 1,2575 USD a jen k euru stoupl o 0,6 procenta na 122,65 JPY. Jen k dolaru v kolísavém obchodování nejprve klesl, nakonec však zpevnil o 0,2 procenta na 97,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK