Cisco Systems je v Česku nejlépe platící firmou

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Společnost Cisco Systems je podle Mladé fronty Dnes nejlépe platící firmou v Česku. Na jednoho zaměstnance měsíčně v průměru vydá 223.260 korun, píše deník s tím, že je to skoro dvojnásobek mzdových nákladů bank ABN Amro a Deutsche Bank, které se v žebříčku nejštědřejších firem sestavené MfD umístily na druhém a třetím místě.

"Finanční částky vám nemohu potvrdit, ale pokud chceme mít vynikající zaměstnance, tak jim musíme nabídnout zajímavé podmínky," komentoval výsledky šéf českého zastoupení firmy Alexander Winkler.

Cisco bylo podle MfD podobně štědré už v předchozích letech, avšak v pořadí nefigurovalo, protož nesplňovalo jednu ze základních podmínek - zaměstnávání více než 50 lidí.

Na dalších místech letošního žebříčku MfD figurují čtvrtý SAP ČR, pátá IBM ČR následovaná Pentou Investments, Řízením letového provozu, Microsoftem a společností Dell Computer. Na desátém místě se umístila McKinsey&Co.

Meziročně se v nejštědřejší padesátce podle MfD vyměnilo celkem 12 firem. Přehled má i svoje stálice. K nim patří třeba SAP, IBM či Microsoft, které v žebříčku dosud nikdy nechyběly, píše deník.

Při sestavování žebříčku MfD vychází z veřejně dostupných údajů v účetních výkazech. Částka uváděná jako průměrný měsíční výdělek je mzdovým nákladem na zaměstnance a měsíc. V částce jsou započítány i všechny peněžité benefity, bonusy a odměny v průběhu celého roku, které společnost zaúčtuje jako mzdu. Je tedy vyšší, než se měsíčně objevuje na výplatní pásce, píše MfD s tím, že ne vždy je však v uváděné částce zahrnuto vedení firmy, vyloučeny jsou také například mimořádné, jednorázové a dohodové platby. Data za posbírána za roky 2006, 2007 a 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK