Region v úvodu týdne pod tlakem, koruna ztrácí

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Česká koruna se ani na počátku týdne nevymanila z jednotného pohledu investorů na region a spolu s ostatními měnami oslabila. Kurz se dostal až na 28,50 koruny za euro a i přes následnou korekci na 28,37 Kč/EUR je zhruba o 30 haléřů slabší než při pátečním závěru. K dolaru je koruna slabší zhruba o 45 haléřů, pohybuje se kolem 22,54 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Na trhu díky vyšší averzi k riziku nadále přetrvává zájem o nízkoúročený dolar, v současnosti balancuje na hranici 1,2600 USD za euro.

"Region tradičně sleduje náladu ve světě, která je pro riziková aktiva nyní nepříznivá. Na hlavních akciových trzích vidíme pokles, který začaly zprávy z amerického bankovního sektoru. Vedle toho je pro středoevropské měny špatnou zprávou i chladná reakce v EU na maďarský návrh na pomoc regionu," komentoval dnešní dopolední vývoj analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dnešní data o inflaci v eurozóně by podle něj trh neměla výrazně ovlivnit, v tuzemsku se dnes žádné významnější události nečekají. "Větší váhu přikládáme odpolednímu ISM (index nákupních manažerů v americkém průmyslu). Ten se sice mírně zvedl z mnohaletých minim, ale nyní se čeká opětovné zhoršení," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK