Protest k nízkým cenám mléka uspořádají chovatelé příští týden

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. března (ČTK) - Protest kvůli nízkým výkupním cenám mléka uspořádají chovatelé příští týden. Termín novinářům v Brně oznámil senátor Jan Hajda (ČSSD). Přesný den ani místo manifestace neuvedl, Agrární komora podle něj podrobnosti uveřejní v pondělí 9.března. Výkupní ceny mléka jsou podle zemědělců o třetinu nižší než před rokem a chovatelé na tržbách přišli o sedm miliard korun.

Podle Hajdy, který je zároveň předsedou zemědělského družstva v Sedleci na Břeclavsku, je situace v zemědělství tak špatná, že v ČR hrozí vybíjení dojnic. Krok by však přinesl oboru další problémy. Velké přebytky by pak podle něj měli obilnáři.

Senátor kritizoval, že čeští zemědělci dostávají ve srovnání se západními konkurenty nižší dotace. Je prý velkou chybou českého předsednictví, že se nesnaží disproporce odstraňovat. "Mluví se jenom ne protekcionismus, ale jestli je v zemědělství nastavena politika, že staré (členské) země berou (na dotacích) víc než nové, je to jednoznačně protekcionismus," řekl Hajda.

Podle předsedy Svazu chovatelů českého strakatého skotu Romana Šustáčka je situace na trhu s mlékem již neudržitelná a mnohé tuzemské zemědělské podniky, které chovají skot, kvůli nízkým cenám mléka propouští zaměstnance. Budou mít také problém financovat provoz. Zatímco vlády ostatních zemí EU producentům mléka finančně pomáhají, tak v Česku je podle Šustáčka podpora zatím nedostatečná. "Naši chovatelé potřebují i finanční injekci, jinak se nedožijí léta," uvedl letos v únoru Šustáček. Totéž dnes potvrdil Hajda.

Demonstrace kvůli situaci na trhu s mlékem chystala již na začátku ledna Agrární komora. Protest nakonec odložila, když dostala od ministerstev zemědělství a financí příslib, že stát rolníky podpoří částkou 2,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK