Češi loni poprvé využívali karty víc na platby než na bankomaty

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Češi loni poprvé využívali platební karty víc pro platby u obchodníků než na výběry z bankomatů. Vyplývá to z dnešních údajů Sdružení pro bankovní karty, které má ČTK k dispozici. Podle nich loni počet plateb kartami vzrostl zhruba o pětinu na 170 milionů, výběrů z bankomatů přibylo osm procent na 155,5 milionu transakcí. Z bankomatů však Češi vybrali asi 587,5 miliardy korun, což bylo téměř třikrát tolik, než zaplatili kartami v obchodech.

V Česku se používají platební karty asi 15 let. Loni jich v zemi bylo 8,93 milionu, tedy o 3,5 procenta víc než v předešlém roce. Češi nejvíce využívají debetní karty, je jich zhruba 80 procent všech typů. Přibývá i kreditních karet, loni o více než pět procent na 1,28 milionu.

Své karty lidé stále častěji používají pro přímé platby. "Bylo zřejmé, že se ten poměr dřív nebo později obrátí. Hlavně díky chování bank, které zvýhodňují bezhotovostní platby různými bonusy, také kvůli poplatkům za výběr z bankomatů a postupnému rozšiřování sítě obchodníků, kteří bezhotovostní platby přijímají," uvedl předseda sdružení Roman Kotlán. Podle něj tak Česko dohání trendy západní Evropy.

Češi také začali výrazně více využívat platby přes internet. Loni se počet transakcí téměř zdvojnásobil na 1,3 milionu. Jejich celkový objem kolem 2,6 miliardy korun je ve srovnání s dalšími typy plateb zatím nízký; podle Kotlána má ale značnou budoucnost a i v příštích letech zřejmě poroste počet těchto transakcí nejvýrazněji.

Bankovní karty lidé nejvíc využívají v supermarketech, u čerpacích stanic, v hotelech nebo při nákupu letenek. Naopak málo rozšířená je možnost plateb na úřadech, ve zdravotnictví, školství nebo v kultuře, uvedl Kotlán. Hůř jsou na tom také lidé v menších městech a na vesnicích, kde je podle sdružení obchodníků s platebními terminály i bankomatů stále málo. V ČR je nyní 3500 bankomatů, meziročně o pět procent více, podle propočtu sdružení by jich ale mohlo fungovat až dvakrát tolik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK