Jablonex propustí v rámci restrukturalizace dalších 70 lidí

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 2. března (ČTK) - Sklářská a bižuterní společnost Jablonex Group oznámila hromadné propouštění dalších 70 pracovníků. Propuštění se dotkne všech provozů, výpovědi dostanou nejen dělníci, ale i pracovníci administrativy. Pokračuje tak restrukturalizace, kterou firma zahájila před dvěma lety. V podniku by mělo zůstat 1700 pracovníků, řekl mluvčí společnosti Lukáš Jankovský. V době vzniku v roce 2005 přitom skupina zaměstnávala 3900 lidí.

Propuštění skláři budou jen obtížně hledat nové uplatnění. Situace na trhu práce na Jablonecku i v celém kraji se stále zhoršuje. Propouští většina firem, i když nikoli hromadně. Stále ubývá pracovních míst. Na začátku února bylo na Jablonecku bez práce 3670 lidí, pro něž měl úřad práce 240 volných míst. Na každé tak připadalo 15 uchazečů. V průběhu měsíce se situace dál zhoršovala, nová čísla ale zatím nejsou k dispozici, úřady práce je zveřejní za týden.

Jablonex Group patří k největším výrobcům bižuterie na světě. Loni v srpnu se ale akcionáři rozhodli nabídnout firmu k prodeji, protože se rozcházeli v názoru, jak ji vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí. O akcie sklářské skupiny s dvoumiliardovým obratem se ucházelo 20 zájemců. Do užšího výběru pak postoupili čtyři, ze kterých vyšel vítěz. Slovenští investoři nabídli nejvíce, mají i sklářské odborníky a chtějí výrobu skla a bižuterie na Jablonecku dál rozvíjet.

Podle Jankovského jednání se skupinou slovenských investorů o prodeji stále pokračují. "Jasno by mělo být do konce března," dodal mluvčí. Jednání protahují potíže zájemců při získávání úvěrů. V současné hospodářské krizi jsou banky velmi opatrné při poskytování půjček, sklářský a bižuterní průmysl je navíc dlouhodobě v krizi. Ničí ho levná konkurence z Asie, do loňského roku doplácelo odvětví také na silnou korunu, která Jablonex připravila o stamiliony na tržbách.

Sklářská a bižuterní skupina Jablonex Group se zaměřuje na výrobu sklářské suroviny, bižuterních polotovarů, zejména perlí, a hotové bižuterie. Součástí skupiny je i jediná česká mincovna. Uskupení vzniklo na podzim 2005 spojením pěti velkých sklářských a bižuterních podniků z Jablonecka - Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. V té době zaměstnávala téměř 3900 lidí, nyní jich v podniku zůstane sotva 45 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK