Vláda odložila zvýšení limitů poplatků za odpad

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Vláda odložila návrh na zvýšení horní sazby poplatků za odvoz komunálního odpadu na 1250 korun za rok. Vláda to uvedla na svých internetových stránkách. Návrh vyplývá z novely zákona o místních poplatcích, kterou na zasedání vlády předložilo ministerstvo financí. Kabinet tento bod odložil zřejmě s ohledem na návrh zákona o odpadech, který připravuje ministerstvo životního prostředí.

Nyní je maximální cena 500 korun, skutečnou výši si určují obce. Norma měla také zvýšit horní hranici poplatku za povolení k vjezdu do vybraných míst a částí měst až na 1000 korun a maximální sazby za lázeňský nebo rekreační pobyt z 15 korun na 50 korun za osobu a den.

V případě komunálního odpadu měla podle MF novela zamezit tomu, aby osoby s hlášeným pobytem na území obce doplácely na osoby, které se v obci k pobytu nenahlásily, ale fakticky v ní trvale bydlí a využívají odvoz komunálního odpadu.

MF navrhlo v zákonu doplnit povinnost rodičů ručit za poplatek připadající na nezletilou osobu. Nově také stanovilo povinnost, aby poplatek za odvoz odpadu platili cizinci s dlouhodobým nebo trvalým pobytem. Peníze by nově měly rovněž platit vlastníci staveb a bytů, ve kterých není žádná fyzická osoba hlášena k pobytu, ale jsou využívány k rekreaci nebo pronajímány k bydlení.

Ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík chce rozdělit poplatky za svoz komunálního odpadu na paušál až do 250 korun a na částku vypočítávanou z jeho množství. Ta by mohla narůst až na 750 korun; celkově by tak domácnosti s největším množstvím nevytříděného odpadu mohly ročně za popelnici zaplatit až 1000 korun. Bursík tím chce motivovat veřejnost k třídění odpadů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK