Vláda schválila prodej Technoexportu firmě Chemoprojekt

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Vláda schválila prodej společnosti Technoexport firmě Chemoprojekt, která vyhrála výběrové řízení na státní podíl v Technoexportu. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Chemoprojekt za 98,85 procenta akcií Technoexportu zaplatí 516,72 milionu korun. Společnost Technoexport je předním českým vývozcem a dovozcem investičních celků.

Jediným kritériem výběrového řízení na prodej Technoexportu, které loni vypsalo ministerstvo financí, byla výše nabídnuté ceny. Další nabídky na koupi státního podílu v Technoexportu podalo konsorcium KPB-SUB, které tvoří firmy Kovoprojekta Brno a Slovácké strojírny, a sdružení TEXIM. Členy tohoto konsorcia jsou společnosti B.G.M. holding, UNIS a Šmeral Brno.

Vítězný Chemoprojekt je projekční a inženýrská společnost, která se zabývá zejména realizací investičních projektů v oboru kyseliny dusičné, močoviny, ropy, plynu a ochrany životního prostředí. V roce 2007 Chemoprojekt utržil zhruba 2,4 miliardy korun a měl zisk 88 milionů korun. Majoritním vlastníkem firmy je společnost Safina se sídlem ve Vestci u Prahy, která podle databáze ČTK v Chemoprojektu drží zhruba 81 procent akcií. Do skupiny Safina kromě Chemoprojektu patří také firmy VUAB Pharma a Stena Safina.

Technoexport se angažuje především v oboru kompletních dodávek a výstavby "na klíč" investičních celků pro zpracování ropy a plynu, pro potravinářský či gumárenský průmysl. "Za dobu své více než půlstoleté existence vyvezl Technoexport přes 2270 investičních celků do více než 40 zemí světa," podotkl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

V roce 2006 Technoexport zvýšil obrat na 683,3 milionu korun ze 381,7 milionu korun v roce 2005. Zisk Technoexportu v roce 2006 vzrostl na 342,2 milionu korun z 44,2 milionu Kč o rok dříve. Výsledky hospodaření v letech 2007 a 2008 společnost Technoexport zatím nezveřejnila.

Stejným způsobem jako Technoexport stát privatizuje i svůj bezmála stoprocentního podíl ve společnosti Strojimport, která je rovněž předním tuzemským vývozcem strojů a investičních celků. Výběrové řízení na prodej státního podílu ve Strojimportu loni vyhrála strojírenská společnost Toshulin, která za takřka 100 procent akcií Strojimportu nabídla 121,4 milionu korun. Výsledek tohoto výběrového řízení vláda schválila v lednu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK