Automobilka Hyundai obnovila nábor pracovníků na druhou směnu

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 2. března (ČTK) - Nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), která počátkem roku kvůli ochlazení poptávky zastavila nábor zaměstnanců a odložila zahájení druhé směny, ode dneška znovu přijímá nové lidi. Obnovení náboru souvisí s růstem zájmu o nové automobily, firma plánuje nabrat stovky pracovníků, informoval mluvčí automobilky Petr Vaněk. Nošovický automobilový závod Hyundai spustil výrobu osobních aut loni na podzim, dosud zaměstnal na 1800 lidí.

Automobilka nabírá podle Vaňka zaměstnance do dělnických, technických i administrativních pozic. "Cílem je co nejrychleji naplnit personální stavy a připravit vše pro brzké zahájení druhé směny," uvedl bez dalších podrobností Vaněk. Dvousměnný provoz měl podle původních představ začít v dubnu. Podle něj vedení továrny rozhodlo o obnovení náboru pracovníků pro druhou směnu v souvislosti s rostoucí poptávkou po vozech Hyundai i30 a i30 cw vyráběných v Nošovicích. Zájemci o zaměstnání se mohou zaregistrovat buď přes webové stránky společnosti nebo osobně v náborovém centru Hyundai v Ostravě, které je otevřeno každý pracovní den od 8:00 do 17:00.

"Už před otevřením náborového centra, to znamená před 08:00, čekalo více než deset zájemců o práci a za první dvě hodiny se zaregistrovalo zhruba 80 lidí. Hlásí se nám lidé, kteří se do databáze zaregistrovali průběžně, takže teď jenom osvěžují svůj zájem a jsou připraveni nastoupit co nejdříve, což je pro nás to nejdůležitější," uvedl Vaněk.

Automobilka v důsledku hospodářské krize v lednu omezila výrobu na tři dny v týdnu. Celý únor vyráběla v jednosměnném provozu bez výluk a na březen uvažuje o zavedení pracovních sobot, aby mohla splnit všechny objednávky. O šestém pracovním dnu ale zatím podle Vaňka nebylo rozhodnuto.

Hyundai v lednu rovněž zrušila v registru ostravského pracovního úřadu zhruba tisíc volných pracovních míst. Obnovení náboru se zatím na veřejném portálu ministerstva práce a sociálních věcí neobjevilo. "V okrese Frýdek-Místek zatím mají dvě pracovní místa pro HMMC, nová volná místa by se na www.mpsv.cz měla objevit nejpozději do 48 hodin po nahlášení," řekla ČTK mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

Nošovické automobilce stejně jako jiným výrobcům aut pomáhá takzvané šrotovné, které zavedly vlády v některých zemích EU. Například z Německa, kde je šrotovné ve výši 2500 eur (přes 70.000 korun) nejvyšší, má na březen objednávky na 2000 automobilů. Na únor to bylo podstatně méně, na leden dokonce nula. V prosinci automobilka evidovala 1500 objednaných automobilů.

Korejský výrobce Hyundai v Nošovicích zahájil výrobu loni na podzim. Zatím vyráběl jen vůz i30 hatchback, který patří k menším vozům, po nichž je nyní poptávka. Sériovou výrobu vozu kombi i30 spustil 23. února. Firma plánuje v Nošovicích vyrábět čtyři typy aut - kromě hatchbacku a kombi i30 i dva velkoprostorové vozy MPV, z nichž jedno bude pod značkou Kia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK