Co týden dal?

29.03.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Co se odehrálo významného ve světě, Čechách a na našem serveru. Připravili jsme pro Vás stručný výtah z toho nejzajímavějšího...

Posledních 7 dní ve světě

Přes vysoké úroky jsou vklady na Slovensku rizikové. Pohyb směnného kursu může velmi výrazně znehodnotit výnos z investice v cizí měně. Výše úrokových sazeb u vkladů ve slovenských korunách však stále přitahuje české střadatele...

Ropa srovnala šestiměsíční cenový propad a dál zdražuje. V polovině posledního březnového týdne ceny ropy na světových trzích dosáhly úrovně ze září minulého roku a vyrovnaly tak rozsáhlý propad cen v posledních měsících ...

Inflace vystrkuje růžky! Evropské oživení je ještě v plenkách, ale inflace začíná růst. Předběžné údaje za březen ukazují, že v Německu a Itálii vzrostly životní náklady ve srovnání s únorem o 0,2 procenta. Evropští centrální bankéři odpovědní za měnovou politiku tak budou nuceni zvážit další kroky. Do oficiálního zveřejnění březnových cenových indexů sice zbývají ještě dva týdny, ale signály růstu inflace jsou nepřehlédnutelné...

Posledních 7 doma

Koruna ve čtvrtek posílila na nové rekordní maximum 30,98 za euro, když trh zklamala nečinnost centrální banky. Česká měna, která za poslední rok stoupla vůči euru již o 11 procent, se nejníž nabízela až na úrovni 30,942/972, když dopoledne se obchodovala okolo 31,10/13. Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek jedná o měnových otázkách, nastavení úrokových sazeb však nezměnila.

Další podvod s bankomaty! Zloději vymysleli další ze způsobů, jak vykrást bankovní účty prostřednictvím bankomatů. Pod záminkou nefunkčnosti bankomatu se zloději vetřou převlečení za servisní techniky. O co jde? Stačí jen počkat, až klient vyťuká svůj PIN, donutit ho bleskurychle ke stornu a zmást ho natolik, že si nevšimne několika rychlých pohybů zlodějské ruky. Klient pak odchází od údajně "nefunkčního" bankomatu s prázdnou a zloděj bohatší o jeho 4000 korun.

Podle odhadu dá stát 11,1 mld. Kč ze státního rozpočtu na státní příspěvek ke stavebnímu spoření v roce 2002. V loňském roce vyplatil stát stavebním spořitelnám neuvěřitelných 10,6 miliardy korun. Většina odborníků se ale domnívá, že částka určená z rozpočtu na státní příspěvky již moc neporoste a bude se pohybovat okolo 12 miliard korun ročně.

Cigarety všude konečně za stejnou cenu! Od prvního dubna už Vás budou stát cigarety všude stejně. Pro obchodníky totiž platí nové nařízení, podle kterého už můžou prodávat pouze tabákové výrobky, na kterých je cena pevně stanovena na kolku. Výjimku mají pouze doutníky a cigarillos čili malé doutníky, u kterých to platí až od 1. června.

Česko je podle studie na prvním místě s průměrem 158,5 litru na osobu.  V loňském roce se například v Belgii v průměru vypilo 98 litrů piva na jednoho obyvatele, když v roce 1980 to bylo 131,3 litru, ukázala studie vypracovaná na základě údajů od lokálních  pivovarnických federací. Belgičané byli v loňském roce v pití piva sedmí na světě za Dány, Rakušany, Lucemburčany, Iry, Němci a Čechy.

Posledních 7 dní na našem serveru

Server www.finance.cz se stal třetím nejkvalitnějším finančním produktem roku! Dne 22. 3. 2002 skončil 7. ročník prestižní soutěže Paegas Signum Temporis. Hlavním smyslem ocenění Paegas Signum Temporis ( z latiny "znamení doby" ) je ocenění těch společností, které poskytují nejkvalitnější, nejspolehlivější a nejvčasnější informace o svých obchodních aktivitách a hospodářských výsledcích, a dále svou činností přispívají ke zkvalitňování českého finančního a kapitálového trhu.
V jedné z kategorií, která oceňuje nejkvalitnější produkt finančního trhu, se server www.finance.cz umístil na třetím místě. Na prvním místě se umístil tradiční leader v internetovém bankovnictví eBanka.

Anketa

Ptali jsme se Vás, zda byste uvíatali možnost zvolit si témata komentářů v našich sekcích? Podle výsledků ankety to považovalo 87% z Vás jako zajímavé zpestření.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU