Vláda schválila podnikům slevy na pojištění za 18 mld. Kč ročně

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Vláda dnes schválila zavedení slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele, které mají zamezit propouštění především zaměstnanců s nízkými příjmy. Tímto opatřením by mohl stát zachránit 50.000 až 70.000 pracovních míst, řekl dnes po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Slevy na sociálním pojištění vyplývají z Národního protikrizového plánu, který schválila vláda v polovině února.

Celkový objem slev na pojistném činí v celoročním vyjádření činí 18 miliard Kč. "Sleva bude mít degresivní charakter, bude začínat na částce 630 Kč u minimální mzdy a končit na částce, která tvoří 1,15násobek průměrné mzdy. U mzdy 15.000 Kč bude sleva zhruba 400 korun," uvedl Nečas. Protikrizové opatření bude zavedeno do konce roku 2011 a je cíleně zaměřeno na lidi s podprůměrnou mzdou, dodal.

Návrh kritizovali odboráři i ČSSD. Snížení sociálního pojištění firmám jsou podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha peníze vyhozené oknem. Podnikům prý sníží odvody tak nepatrně, že ty si zaměstnance kvůli tomu nenechají či nenaberou další, maximálně jim "na pár hodin zlepší tok peněz".

Národní protikrizový plán počítá dále například se zrychlením odpisů nebo osvobozením malých podniků a podnikatelů od placení záloh daně z příjmu v letošním roce. Návrhy také předpokládají snížení poplatků na železnici o pětinu, garance za úvěry Českomoravské záruční a rozvojové banky, peníze na zajištění regionální dopravy nebo zateplování budov či investice do vědy a výzkumu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK