Krizi pocítila naprostá většina firem střední a východní Evropy

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Finanční krizi už zaznamenalo více než 90 procent firem střední a východní Evropy. Vyplývá to z únorové studie společnosti Anderson Willinger o dopadech krize z pohledu podnikových manažerů. Jen osm procent firem ve střední a východní Evropě vliv světové finanční krize dosud nepocítilo. Třetina podniků už začala s propouštěním pracovníků.

Skoro dvě třetiny manažerů předpovídá, že krize bude mít na počet zaměstnanců ještě dopad. Dvě třetiny manažerů také připustily, že krize zasáhne i mzdové ohodnocení zaměstnanců. Společnosti však na druhou stranu podle studie i nadále nabírají nové zaměstnance, především manažery v marketingu a prodeji.

"Zaměstnání se stává stále více stresujícím místem, manažeři za žádných okolností nevypínají mobilní telefony a jsou méně důvěřiví," uvedla ty nejmarkantnější změny v chování lidí z vedení podniků Lucie Teislerová z Anderson Willinger.

Studie také ukázala, že jen šest procent dotázaných manažerů je plně spokojeno s informacemi, které dostávají od podniku o vlivech finanční krize na jejich společnost. "Ukazuje to na nedostatečnou informovanost zaměstnanců, a tím na větší strach z neznámé budoucnosti," komentovala výsledky Teislerová.

Analytická společnost Anderson Willinger, Premier Executive Search Europe & Central Asia působí na českém trhu od roku 2003. Firma se zaměřuje na dlouhodobé analýzy trhů, průmyslových oblastí a vývojových trendů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK