Na úřady práce přichází lidé, kteří dostali koncem loňska výpověď

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Tuzemské úřady práce dnes stejně jako na začátku předešlých dvou měsíců evidují víc uchazečů o zaměstnání než obvykle. ČTK to řekli zástupci úřadů. Nyní přicházejí převážně lidé, kteří dostali výpověď koncem minulého roku a nyní jim vypršela dvouměsíční výpovědní lhůta. Důvody propouštění jsou zčásti počasí, které omezilo sezonní práce, ale také hospodářská krize, která už donutila řadu zaměstnavatelů snižovat stavy.

V Česku přibylo za čtvrt roku, od listopadu do ledna, zhruba 90.000 nezaměstnaných. Koncem ledna bylo bez práce skoro 400.000 lidí, míra nezaměstnanosti vzrostla na 6,8 procenta. Ještě loni v říjnu to přitom bylo 5,2 procenta. V minulých letech přes zimu nezaměstnaných také přibývalo, ne ale tak výrazně.

Letos navíc zároveň s příbytkem nezaměstnaných výrazně ubývá volných míst. Mnoho firem omezilo kvůli obavám z krize nabírání nových pracovníků. Oproti říjnu byla koncem ledna v nabídce úřadů asi polovina volných pozic, kolem 68.000 míst. Hromadnému propouštění se zatím firmy většinou vyhýbají, přesto postupně propouští. Na úřadech práce je to nejvíc poznat právě začátkem měsíce. Nezaměstnaní se totiž musejí do evidencí přihlásit do tří pracovních dnů od data propuštění, jinak nedostanou od státu zaplaceno sociální a zdravotní pojištění. Nápor tak čekají úřady ještě v úterý a ve středu.

Třeba v Teplicích odhadují za dnešek přijetí 200 uchazečů, loni v prvním březnovém pracovním dnu to bylo 118 lidí. Někde museli přistoupit k posílení úřednických týmů, prostějovský úřad práce dokonce zřídil dočasné detašované pracoviště přímo v závodě OP Prostějov, který nyní musí opustit téměř 200 lidí.

Dlouhé fronty se dnes tvořily i na úřadech práce v Libereckém, Pardubickém, Středočeském, Olomouckém a Jihomoravském kraji, na Vysočině i v Praze, která patří tradičně mezi města s nejnižší nezaměstnaností. "Všichni evidujeme seč můžeme a nestíháme," komentovala jedna z úřednic z pobočky úřadu práce v Praze 5.

Situace je podle většiny pracovníků úřadů obdobná jako v prvních lednových a únorových dnech. "Bylo to naštěstí načasováno tak, že na trh práce jsou propouštění posíláni průběžně. Není jedna velká vlna, ale třeba dva tři měsíce po sobě," vysvětlil ředitel táborského pracovního úřadu Pavel Kaczor. Odborníci očekávají, že míra nezaměstnanosti poroste i v příštích měsících. Přesná čísla za únor zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí 9. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK