Dodávky plynu z Ruska do Polska klesly na 78 procent

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 2. března (ČTK) - Dodávky ruského plynu do Polska přes Ukrajinu klesly na 78 procent dojednaného objemu. Uvedl to dnes hlavní polský dodavatel plynu PGNiG. Polsko a Rusko nyní usilují o novou dohodu o dodávkách plynu, protože Rusko odstavilo od dodávek firmu Rosukrenergo, s níž má Polsko současnou dohodu o dodávkách.

Rusko se nedávno dohodlo s Ukrajinou, že při dodávkách plynu nebude využívat prostředníky. Neprůhlednou firmu Rosukrenergo z poloviny vlastní ruský koncern Gazprom a zbytek si dělí dva ukrajinští podnikatelé.

PGNiG dodala, že v neděli dostala plynovodem z Ukrajiny o pět milionů metrů krychlových plynu méně. Celkové dodávky se tak snížily na 78 procent dojednaného objemu. Polsko dostává plyn z Ruska také přes Bělorusko. Zde jsou dodávky asi na 93 procentech dojednaného objemu.

Polsko je jedinou evropskou zemí, která má problémy s dodávkami od ledna, kdy skončil spor Ruska s Ukrajinou o dodávky. PGNiG zatím doplňuje výpadky dodávek ze zásobníků a neočekává, že by omezila dodávky odběratelům z průmyslu. Šéf PGNiG doufá, že dodávky se na dohodnutou úroveň vrátí na přelomu dubna a května, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK