Rekordní ztráta AIG stáhla akcie v USA nejníže za 12 let

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech klesly v pondělí na dvanáctileté minimum, protože rekordní ztráta 61,7 miliardy dolarů pojišťovacího gigantu AIG vyvolala obavy, že se potížím finančního systému neblíží konec. Klesly také emise podniků, které nezahrnuje plán Bílého domu na pomoc ekonomice.

Klíčový index Dow Jones uzavřel obchodování pod hranicí 7000 bodů, a to poprvé od května 1997. DJI spadl o 299,64 bodu na 6763,29 bodu, tedy za jeden den o čtyři a čtvrt procenta. Index Nasdaq Composite oslabil o 3,99 procenta na 1322,85 bodu; ztratil 54,99 bodu.

Ztráty utrpělo všech 30 titulů Dow Jonesova indexu. Prodávaly se zejména akcie finančních společností, průmyslových koncernů a energetik. Dolů šly i ty firmy, které se cítí být na opačné straně rozpočtového plánu prezidenta Baracka Obamy.

Například akcie farmaceutických koncernů a zdravotních pojišťoven klesly čtvrtý den za sebou. Index společností podnikajících ve zdravotnictví, který zpracovává Morgan Stanley, tak za tyto čtyři dny ztratil přes 26 procent.

Znepokojení ze situace ve finančním sektoru pak táhlo dolů akcie i jinde ve světě. Investoři se bojí toho, že státní záchrana velkých bank, které by neměly padnout, nemá konce.

Čtvrtletní výsledek AIG je největší ztrátou, jakou kdy americká firma v jednom čtvrtletí zaznamenala. Společnost zároveň uvedla, že se s vládou dohodla na nových podmínkách záchranného plánu, který jí umožní čerpat dalších až 30 miliard dolarů (až 674 miliard Kč) z peněz amerických daňových poplatníků. Vláda USA přitom už koncem minulého roku AIG slíbila, že jí umožní čerpat až 150 miliard.

Na devizovém trhu těžil ze znepokojení investorů kurz dolaru, který se v takových situacích považuje za bezpečné útočiště. Lídři Evropské unie navíc zamítli návrh pomoci východní Evropě a kurz eura klesl pod 1,26 dolaru. Chuť riskovat obchodníkům sebral i prodej nových akcií HSBC pod cenou.

Kurz eura v závěru newyorského obchodování klesl o 0,8 procenta na 1,2570 USD. Dolar sice vůči japonskému jenu oslabil o 0,2 procenta na 97,31 JPY, celkově ale dolarový index posílil o 0,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK