Generali je prý připravena zaplatit 300 mil. eur za Ingosstrach

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. března (zpravodaj ČTK) - Italská pojišťovna Generali je připravena zaplatit 300 milionů eur (téměř 8,5 miliardy Kč), aby získala kontrolu nad jednou z největších ruských pojišťoven Ingosstrach. Uvedl to dnes ruský list Vedomosti s odvoláním na vyjádření generálního ředitele Generali Giovanniho Perissinotta.

Italská společnost sice neupřesnila, jak velký podíl v Ingosstrachu hodlá od většinového vlastníka, holdingu Bazel, zakoupit. Nicméně podle listu Generali vzhledem ke společnému podnikání se skupinou PPF Petra Kellnera potřebuje k získání kontroly přibližně 12 procent akcií.

O Ingosstrach vede téměř dva roky spor holding Bazel Olega Děripasky, kterému patří více než 60 procent pojišťovny, s menšinovými akcionáři z české skupiny PPF Investments. Ta vlastní 38,5 procenta Ingosstrachu. Tento podíl podle listu Generali kontroluje prostřednictvím fondu PPF Beta, ve kterém Italům patří 49 procent. Ani Bazel, ani PPF Perissinottovo vyjádření nekomentovaly.

Vedomosti připomínají, že z velkých ruských podnikatelů utrpěl v krizi nejvíce právě Děripaska. Musel se rozloučit s podíly v kanadském výrobci součástek Magna, německé stavební firmě Hochtief, prodává banku Sojuz, hledá kupce na Ingosstrach a může přijít i o podíl v rakouském stavebním koncernu Strabag, i když mu věřitelé prodloužili o měsíc lhůtu k vrácení 500 milionů eur. Dluhy Bazelu se odhadují na 25 miliard až 27 miliard dolarů, i když sám Děripaska tvrdí, že dluh činí jen asi 1,5 miliardy dolarů.

Nyní podle zdrojů z holdingu Děripaska převzal křeslo generálního ředitele Bazelu, podobně jako v lednu v hliníkárně Rusal. Podle listu má návrat do čela dvou klíčových společností představovat signál věřitelům, že Děripaska, který i tak přijímal všechna zásadní rozhodnutí, bere na sebe odpovědnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK