Hospodářská recese postihla loni v Evropě i Švýcarsko

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 3. března (ČTK) - Hospodářská recese postihla v Evropě na konci minulého roku i Švýcarsko. V posledním čtvrtletí se hrubý domácí produkt země snížil o 0,3 procenta proti předchozím třem měsícům, protože klesla poptávka po švýcarském vývozu a podniky výrazně omezily investice. Ukázaly to dnes oficiální švýcarské statistiky.

Země si ale stále vede lépe než její obchodní partneři díky tomu, že spotřebitelé i vláda neomezili výdaje. Ekonomové odhadovali pokles za čtvrté čtvrtletí na 0,8 procenta. Ve třetím čtvrtletí se švýcarský hospodářský výkon snížil o 0,1 procenta.

"Ekonomika je po revizi očividně v recesi a vzhledem ke slabé poptávce z ciziny a rezervní kapacitě budou vývoz a investice pravděpodobně slabé i nadále," uvedl k vývoji ve Švýcarsku analytik Henrik Gullberg z Deutsche Bank. Během dalších dvou čtvrtletí nárůst ekonomické aktivity neočekává.

Že je krátkodobý výhled švýcarské ekonomiky ponurý, uvedl v pondělí i předseda švýcarské centrální banky Jean-Pierre Roth. A růstový barometr institutu KOF klesl na rekordní minimum. Export v posledním loňském čtvrtletí klesl o osm procent a investice do kapitálového zařízení se snížily o pět procent.

Někteří z klíčových obchodních partnerů Švýcarska si ale vedou ještě hůře. Německá ekonomika se v posledním čtvrtletí minulého roku propadla o dvě procenta, připomněla agentura Reuters.

Čísla ukazují, že na evropské státy doléhají dopady současné krize. V posledním čtvrtletí loňského roku klesla ekonomika Evropské unie i eurozóny proti předcházejícímu čtvrtletí shodně o 1,5 procenta. V eurozóně jde o největší propad v její historii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK