Akcie v Japonsku mírně klesly, jsou nejníže za téměř za 26 let

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. března (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně oslabily, smazaly ale část ztrát, které utrpěly v reakci na masivní propad cen akcií na Wall Street. Hlavní index přechodně smazal všechny ztráty a byl v zisku, zůstal ale blízko nejnižší hodnoty za posledních 26 let. Na devizovém trhu klesal dolar.

Index Nikkei 225 oslabil o 50,43 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 0,69 procenta na 7229,72 bodu. Je to nejnižší závěr od konce října loňského roku. Během dne ale indikátor klesl až na 7088,47 bodu, kde byl naposledy právě loni v říjnu. Tehdy se dostal až na 6994,90 bodu, což byla nejnižší hodnota za 26 let.

Širší index Topix dnes klesl o 1,1 procenta a uzavřel na hodnotě 726,80 bodu. Je tak nejníže od prosince 1983.

Investoři se zbavovali hlavně akcií finančních institucí, které byly i jednou z hlavních příčin pondělního propadu na Wall Street. Výprodej se dostavil po zprávě, že americká pojišťovna American International Group utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu 61,7 miliardy dolarů (asi 1,39 bilionu Kč). Je to největší ztráta, jakou kdy americká firma zaznamenala.

AIG také uvedla, že se s vládou dohodla na nových podmínkách záchranného plánu, který jí umožní čerpat dalších až 30 miliard dolarů (až 674 miliard Kč).

"Obavy, že index bude klesat i nadále, zatím nevymizely. Zdá se, že ve Spojených státech se znovu projevuje finanční krize, včetně vývoje kolem AIG. Chmurné stav ekonomiky ve střední a východní Evropy by mohl způsobit, že bude euro klesat vůči jenu," poznamenal hlavní analytik společnosti Rakuten Securities Kacutaka Ošima.

Lépe na tom byly akcie některých významných exportérů. V této kategorii byl zájem hlavně o cenné papíry, jejichž kurzy už v minulých dnech výrazně klesly. Japonské akcie totiž oslabily už čtvrtým dnem v řadě.

Na devizovém trhu se snižoval kurz amerického dolaru, naopak australský dolar zpevnil v reakci na zprávu, že australská centrální banka ponechala základní úrok beze změn na 3,25 procenta.

Trh si nyní bude všímat zasedání bankovních rad ECB i Bank of England, která budou v tomto týdnu. Analytici v obou případech čekají další snížení sazeb, v obou případech na rekordní minima. Zatímco ECB by měla sazby snížit na 1,5 procenta, v Británii se čeká snížení základní sazby pouze na půl procenta.

V závěru obchodování euro k americkému dolaru zpevnilo o 0,7 procenta na 1,2670 USD. Jednotná evropská měna tak smazala ztráty, které utrpěla předchozí den, kdy na ni doléhaly závěry víkendového summitu Evropské unie. Na něm vlády členských zemí EU odmítly poskytnout masivní finanční podporu východu unie.

Vůči japonskému jenu euro zpevnilo také o 0,7 procenta a dostalo se na 123,48 JPY, dotklo se ale denního minima 121,73 JPY. Minulý týden se euro vyšplhalo na sedmitýdenní maximum nad 126 jeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK