ČEZ měl rekordní zisk 47,4 miliardy Kč

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Energetická skupina ČEZ loni zvýšila čistý zisk o 10,7 procenta na 47,4 miliardy korun. Firma o tom dnes informovala novináře. K rekordnímu zisku jí pomohly především meziročně vyšší ceny elektřiny. Výsledek je ale nižší než zisk 48,2 miliardy, který očekávali analytici oslovení ČTK, i než 48,6 miliardy korun, jež předpokládal ČEZ. Akcie firmy na její výsledky reagovaly poklesem.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman dnes zároveň představil očekávání společnosti na letošní rok. Čistý zisk společnosti by v roce 2009 měl dále růst o šest procent na 50,2 miliardy korun. Provozní zisk by měl vzrůst na 90,3 miliardy korun, což je meziročně o osm procent více. Hlavním tahounem růstu budou opět ceny elektřiny.

Akcie ČEZ dnes na pražské burze patří k nejprodávanějším. Po oznámení výsledku společnosti zpočátku ztrácely i více než šest procent, před 10:00 část poklesu snížily a pohybovaly se kolem 637 korun, což znamenalo oslabení o 4,3 procenta. "Celkově jsou výsledky (ČEZ) mírně negativní," oznámili analytici České spořitelny.

Výroba elektřiny společnosti loni klesla téměř o sedm procent na 4,4 terawatthodiny. O 13 procent poklesla produkce v uhelných elektrárnách. Pokles uhelných elektráren mírně kompenzovaly jaderné zdroje, protože výroba v nich byla ovlivněna prodlouženou odstávkou jaderné elektrárny Temelín ve čtvrtém čtvrtletí. Podle firmy jde o důsledek optimalizace výroby, kdy hlavně kvůli emisním povolenkám jsou uhelné zdroje dražší než jaderné.

Podle Romana je v letošním roce možný zpětný odkup akcií v momentě, kdy ČEZ nebude mít dostatek investičních příležitostí. "Období ekonomického poklesu tyto příležitosti nabízí, proto zahájení dalšího odkupu prozatím pozdržíme," dodal.

Polostátní ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností a nejziskovějším domácím subjektem. Kromě České republiky působí firma v dalších deseti zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK