OECD: Hospodářský útlum bude hlubší, než předpovídá MMF

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 3. března (ČTK) - Útlum globální ekonomiky bude mnohem hlubší než teprve před měsícem předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes řekl hlavní ekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Klaus Schmidt-Hebbel. Zcela na místě je proto podle něj další výrazné snížení základních úrokových sazeb jak v eurozóně, tak ve Velké Británii.

"Recese se ještě prohloubí, o tom není pochyb. Myslím si, že toto čtvrtletí bude nejhorší ze všech," řekl Schmidt-Hebbel. Hospodářské problémy, s nimiž se Evropa v současné době potýká, jsou nejhorší od roku 1946. Tehdy se po skončení druhé světové války prudce snížily výdaje na vojenské účely.

Měnový fond 28. ledna snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok na 0,5 procenta, zatímco předtím počítal s růstem v rozsahu 2,2 procenta. MMF rovněž předpověděl dvouprocentní pokles ekonomiky ve skupině nejvyspělejších zemí světa. K jednomu snížení odhadů přitom fond sáhl už v listopadu.

Výrazné zhoršení výhledu během tak krátké doby je podle hlavního ekonoma OECD jasným důkazem, že stav globální ekonomiky se zhoršuje velmi rychle. Ani poslední aktualizace výhledu, kterou vypracoval MMF, podle OECD v této fázi komplexně neodráží rozsah hospodářského útlumu ve světě.

Schmidt-Hebbel nyní připravuje aktualizaci výhledu, kterou OECD zveřejní koncem března. Poslední prognóza OECD je z loňského listopadu, aktualizace bude obsahovat další snížení výhledu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK