MMR: Až 40.000 domácností může mít napřesrok problém platit za byt

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - V roce 2010 může mít až 40.000 domácností v nájemních bytech problémy s placením některých nákladů na bydlení. Pro přibližně 2000 domácností může být situace kritická natolik, že mnoho z nich může skončit "na ulici". Na semináři o bytové politice to dnes řekl ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Pavel Rakouš. Situaci podle něj "přiostřuje" postup deregulace nájemného.

Mnozí lidé se podle ředitele bytového odboru MMR v současnosti obracejí na své místní úřady se žádostmi o odpovídající bydlení. Jsou to především senioři, zdravotně postižení, obyvatelé s nízkými příjmy a nezaměstnaní. Důvodem je hlavně privatizace obecních bytů a chybějící nájemní výstavba. "Bohužel většina obcí nedisponuje dostatkem vhodných nájemních bytů. Trh nabízí cenově nedostupné řešení," podotkl Rakouš.

MMR proto připravuje podporu výstavby nových bytů určených pro takzvané sociální bydlení formou investiční dotace. Byly by to prý byty v běžném standardu mimo tržně nejvíce exponované lokality, avšak v blízkosti míst, kde přiměřené byty zcela chybí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK