OECD: Česko pokračuje v reformách, ale je stále pod průměrem

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 3. března (zpravodaj ČTK) - Rychlý růst produktivity práce a zaměstnanosti urychlily proměnu českého hospodářství. Hrubý domácí produkt na obyvatele a produktivita práce v České republice je ale nadále hluboko pod průměrem zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Uvádí se to v pátém vydání pravidelné výroční publikace Cesta k rozvoji, kterou dnes OECD zveřejnila ve svém ústředí v Paříži.

Česko přijalo v posledních letech reformy zaměřené na snížení administrativních nákladů firem a nedostatku pracovních sil a kvalifikovaných pracovníků. Země musí ale podle OECD pokračovat v dalším úsilí, a to zejména ve zvyšování počtu diplomovaných vysokoškoláků, odstraňování překážek vzniku nových firem a snižování sociálních nákladů podniků na zaměstnance.

OECD v dokumentu konstatovala, že počet studujících na českých vysokých školách sice roste velmi rychle, ale úměrně tomu se nezvyšuje množství absolventů. Doporučuje proto zavedení školného, které by si studenti hradili z půjček splácených po dostudování podle výše příjmů. Zjednodušit by se také měla spolupráce mezi univerzitami a budoucími potenciálními zaměstnavateli, která by přispěla ke kvalifikaci odborníků podle potřeb pracovního trhu. Střední školy by se zase měly přizpůsobit požadavkům vysokých škol. Zlepšit se má také přístup ke krátkodobým rekvalifikačním kurzům.

Podle OECD existují v Česku také stále velké překážky, zejména pro vznik nových firem, což negativně působí na vytváření konkurenčního prostředí a zvyšování produktivity hospodářství. Týká se to jak množství vyžadovaných povolení, tak obecně všemožných regulí a nařízení. Vláda v polovině loňského roku ulehčila podmínky v průmyslovém a komerčním podnikání a usnadnila proces bankrotů, ale je zapotřebí v tom dál pokračovat, píše OECD. V určitých částech průmyslu, a to zejména v plynárenském, ale i v oblasti letecké dopravy nebo v poště, je účast státu nadále příliš veliká a měla by se razantně omezit.

Podle OECD je nutné také omezit ochranářská opatření proti propouštění na pracovním trhu, což komplikuje přesouvání pracovních sil z jednoho odvětví do jiného. Negativní vliv to má také na produktivitu a dlouhodobou nezaměstnanost. OECD se domnívá, že česká vláda v tomto ohledu neučinila žádný pokrok, a doporučuje jí například zkrácení výpovědní lhůty a snížení povinných odškodnění zejména u pracovníků zaměstnaných kratší dobu.

OECD také vybízí k většími efektivnosti veřejných výdajů a zajištění životnosti státního rozpočtu reformou zdravotnického a důchodového systému. Obce mají lépe hospodařit s ohledem na co nejlepší zohlednění poměru ceny a výkonu. Zejména nízkopříjmové skupiny obyvatelstva mají být povzbuzovány k zájmu o udržení nebo hledání zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK