ČSA loni přepravily víc lidí, výsledek ale zhoršila krize

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - České aerolinie (ČSA) loni přepravily 5,6 milionu cestujících, tedy asi o 2,4 procenta více než v předchozím roce. ČTK to dnes firma sdělila v tiskové zprávě. Růst je pomalejší než v předchozím roce, podle aerolinek hlavně kvůli světové hospodářské krizi. Od září totiž společnosti začali meziročně ubývat cestující.

Krize podle firmy nejvíc zasáhla pravidelnou přepravu, která ale tvoří víc než 70 procent výnosů podniku. Na pravidelných linkách loni společnost přepravila asi 4,8 milionu cestujících. "Za první tři čtvrtletí ještě rostla přeprava o 4,9 procenta, a v některých měsících hlavní letní sezóny dokonce o více než deset procent, v září se začal projevovat pokles, který se dále prohluboval," uvedl viceprezident pro prodej Českých aerolinií Petr Řehák.

Loni v září přepravila firma, kterou nyní stát připravuje k prodeji, meziročně o 0,7 procenta méně cestujících, v říjnu o 4,3 procenta méně, v listopadu zaznamenaly propad o 8,7 procenta a v prosinci o dalších 7,4 procenta. "V důsledku přetrvávající ekonomické krize ve světě lze další poklesy cestujících očekávat i v letošním roce," míní Řehák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK