Soud zahájil insolvenční řízení v Moravia Energo

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 3. března (ČTK) - Krajský soud v Ostravě dnes zahájil insolvenční řízení v energetické společnosti Moravia Energo. Podnět k tomu dala sama Moravia Energo, kterou vlastní společnost Enias z impéria miliardáře Tomáše Chrenka. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Soud zároveň vyzval věřitele k přihlášení svých pohledávek.

Třinecké Moravia Energo, která patřila k nejvýznamnějším obchodníkům s energií v zemi, přerušila firma ČEZ dodávky elektřiny, protože podle ní Moravia Energo neplatila denní platby za dodávky. Dodávky proudu byly zastaveny 19. února a o čtyři dny později byla Moravia Energo vyřazena z obchodování s elektrickou energií. Vedení Moravia Energo uvedlo, že banky nejsou ochotny financovat kontrakty firmy v letošním ani příštím roce. Zákazníkům Moravia Energo nyní podle rozhodnutí Energetického regulačního úřadu dodávají proud ČEZ, E.ON a Pražská energetika. Moravia Energo zásobovala přes tisíc odběrných míst.

Do centra pozornosti se firma dostala na podzim 2007, když vyšlo najevo, že zhruba třetinový podíl v Moravia Energo koupil na jaře téhož roku bývalý premiér Stanislav Gross. Už v říjnu 2007 své akcie prodal společnosti Arca Capital Bohemia slovenského miliardáře Pavola Krúpy, podle médií expremiér na obchodu vydělal zhruba 80 milionů korun. Na jaře 2008 pak akcie získal prostřednictvím Eniasu většinový majitel společnosti Dušan Chrenek. Grossovu transakci prošetřovala protikorupční policie, která ale loni v létě případ odložila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK