Zemědělci vyzvali Gandaloviče, aby více pomohl chovatelům krav

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Zemědělci dnes v otevřeném dopise vyzvali ministra zemědělství Petra Gandaloviče, aby stát více podpořil chovatele dojného skotu, kteří se kvůli nízkým cenám mléka dostali do finančních potíží. Rolníci tvrdí, že pomoc vlády je zatím nedostatečná a již hrozí likvidace tuzemských chovů krav. Chovatelé kvůli nízkým výkupním cenám mléka zřejmě již příští týden uspořádají protesty v Praze.

Výkupní ceny mléka jsou nyní podle zemědělců o třetinu nižší než před rokem a chovatelé prý již na tržbách přišli o zhruba sedm miliard korun. "Současnou situaci nemohou chovatelé dojeného skotu zvládnout sami, bez zásadní podpory politické reprezentace, které se dostává našim kolegům v ostatních evropských státech," stojí v dopise adresovaném Gandalovičovi, který podepsalo vedení Agrární komory, několika chovatelských svazů, mlékařských odbytových družstev, Zemědělského svazu ČR a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Gandalovič sice minulý týden podle zemědělců přislíbil, že je bude za dva měsíce informovat o podpoře chovatelů dojného skotu, pomoc byl ale měla být rychlejší. "Ujišťujeme vás (Gandaloviče), že za dva, tři, čtyři měsíce budou nejenom zemědělské podniky zaměřené na mléko, ale i menší farmy tohoto typu na lopatkách. Nejedná se jen o nízké ceny, ale také o obavy z důsledků plynoucích ze zrušeného odběru mléka," varovali zemědělci.

S pomocí státu mohou podle zemědělců počítat například chovatelé krav v Polsku, Německu, Anglii či na Slovensku. "Například pro polské farmáře vytvořila vláda program zachování stád skotu, ze kterého dostanou podporu 1000 zlotých (zhruba 6000 korun) na jednu dojenou krávu," stojí v dopise.

Podle předsedy Svazu chovatelů českého strakatého skotu Romana Šustáčka je situace na trhu s mlékem již neudržitelná a mnohé tuzemské zemědělské podniky, které chovají skot, kvůli nízkým cenám mléka propouštějí zaměstnance. Budou mít také problém financovat provoz. Zatímco vlády ostatních zemí EU producentům mléka finančně pomáhají, tak v Česku je podle Šustáčka podpora zatím nedostatečná. "Naši chovatelé potřebují i finanční injekci, jinak se nedožijí léta," řekl v únoru v Šustáček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK