Akcie AAA Auto budou vyřazeny z indexu PX

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Akcie sítě autobazarů AAA Auto přestanou být součástí hlavního indexu pražské burzy PX. Nyní mají v indexu podíl 0,08 procenta. V novém složení indexu platném od 23. března tak bude již jen 13 emisí akcií. Největší zastoupení v indexu budou mít nadále akcie energetické skupiny ČEZ a operátora Telefónica O2. ČTK to dnes zjistila z webových stránek burzy.

Emise AAA Auto nesplnila podmínky pro minimální průměrný denní objem obchodů a tržní kapitalizaci, což je součin ceny a počtu akcií. Akcií AAA Auto se v průměru denně zobchodovalo od loňského září do konce letošního února za 370.000 korun, limit byl dva miliony korun. Tržní kapitalizace AAA Auto činila na konci února 422,8 milionu korun, požadovaná hodnota byla půl miliardy korun.

Akcie AAA Auto dnes odpoledne na pražské burze ztrácejí 7,7 procenta na 5,5 koruny. Součástí indexu PX se akcie "áček" staly koncem roku 2007, kdy se jejich cena pohybovala kolem 44 korun.

U tří emisí burza částečně sníží zastoupení v indexu. U emisí ČEZ a Telefónica O2 to bude kvůli překročení limitu maximálního podílu emisí na tržní kapitalizaci. Vliv akcií emise pojišťovny Vienna Insurance Group (VIG) v indexu PX klesne, protože poměr počtu zobchodovaných akcií VIG v Praze vůči počtu akcií zobchodovaných na burze ve Vídni je nižší než desetinový.

Akciové indexy zobrazují cenový vývoj burz podle pohybů nejlepších akcií. Složením indexů se řídí při obchodování i investoři. Index PX se nyní kvůli propadům vyspělých burz pohybuje blízko více než pětiletého minima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK