Sněmovna nezměnila sazby DPH

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Sazby daně z přidané hodnoty zůstanou na stejné úrovni jako dosud. Poslanecká sněmovna dnes neschválila ani jeden ze tří návrhů na jejich změnu. Sněmovna naopak schválila opatření, které umožní podnikatelům - plátcům daně, aby při nákupu nového vozu mohli uplatnit odpočet daně u všech osobních vozů.

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka navrhoval snížit do konce příštího roku dolní sazbu daně z přidané hodnoty z nynějších devíti na šest procent. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý navrhl snížit horní sazbu daně z 19 na 15 procent, jeho stranický kolega Petr Pleva naopak navrhoval zvýšit dolní sazbu na 15 procent.

Sobotka prohlásil, že jím navržené snížení daně z přidané hodnoty může sehrát pozitivní roli při stimulaci poptávky a spotřeby českých domácností. Ministr financí Miroslav Kalousek však zopakoval, že Sobotkův v návrh by připravil stát o asi 20 miliard korun, které by zůstaly obchodním řetězcům. Poukázal také na to, že výnos z DPH připadá z více než jedné pětiny obcím, které by tak přišly o zhruba čtyři miliardy. Návrh Tlustého by podle něj připravil obce o osm až deset miliard korun.

Spor mezi vládou a sociální demokracií pokračoval i u návrhu, aby plátci DPH mohli uplatňovat odpočet daně při nákupu všech nových osobních aut. Dosud si mohli daň odečítat jen u aut vybavených pevnou mřížkou. Tu si často nechávali namontovat i do osobních aut, aby si mohli daň odečíst. Jako užitkové pak vykazovali i některé verze luxusních značek, jako je Audi, BMW, Mercedes, Porsche nebo Jaguar.

Sobotka řekl, že tento návrh nevyřeší dopady hospodářské krize v ČR a označil ho za kosmetické opatření. Obvinil Kalouska z toho, že když v prosinci tento vládní záměr oznámil, způsobil tím čtyřměsíční propad prodeje nových aut, protože podnikatelé se rozhodli vyčkat, až toto nové pravidlo začne platit. Tvrdí také, že toto opatření pomůže pouze lidem s vyššími příjmy.

Kalousek ale Sobotkovi oponoval tím, že pokud by tento návrh vznesl řádnou legislativní cestou, trvalo by to devět měsíců. Návrh přednesl jako poslanecký pozměňovací návrh lidovec Ladislav Šustr, šlo ale o návrh ministerstva.

Vládní novela nyní zamíří k projednání do Senátu. Pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident republiky. Novela původně upřesňovala zejména podmínky osvobození od daně pro věcí, které si do tuzemska dovážejí turisté ze zemí mimo Evropskou unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK