Bendl rozhodne o tendru SŽDC za 36 miliard příští týden

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Ministr dopravy Petr Bendl rozhodne o osudu veřejné soutěže Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) za 36 miliard korun příští týden. Na dotaz ČTK to dnes řekl ministrův mluvčí Martin Kupka. Podle plánů SŽDC by se o koleje měla starat soukromá firma; zakázka je na osm let.

Výběrové řízení vypsala SŽDC 8. ledna, uzavřeno by mělo být do konce června. Pochybnosti o tendru, který začal za předchozího ministra Aleše Řebíčka, vyslovil Bendl v neděli v diskusním pořadu České televize. "Musím říci, že velmi zvažuji, že výběrové řízení zruším," uvedl. Podle Kupky se ministr nyní seznamuje se všemi detaily.

SŽDC se v Česku stará o 9500 kilometrů kolejí. Od roku 2004 správa zajišťuje výstavbu a modernizaci nových tratí. Na významu nabyla správa loni v červenci, kdy převzala od Českých drah starost o koleje a s ní 10.000 zaměstnanců.

Právě u zaměstnanců nápad s takzvaným outsourcingem narazil. Odborové sdružení železničářů pohrozilo mimo jiné také kvůli tendru minulý týden stávkou na železnici. Správa chce na soukromníka převést 4000 lidí.

Organizace již nyní zadává část prací soukromým firmám, nyní chce však mít pouze jednoho partnera. SŽDC si od toho slibuje vyšší efektivitu práce a úsporu nákladů až 11 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK