Koruna dnes posílila na 27,85 Kč/EUR a 22,18 Kč/USD

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Česká měna dnes posilovala. Odpoledne se dostala až na 27,793 Kč/EUR a 22 Kč/USD, později část svých zisků ztratila. Krátce po 17:00 byla proti pondělnímu závěru k euru silnější o zhruba 35 haléřů na 27,85 Kč/EUR a k dolaru o více než 20 haléřů na 22,18 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna se po velmi dlouhé době vymanila ze středoevropského trendu a bez jakýchkoli relevantních zpráv posiluje, zatímco ostatní středoevropské měny stagnují, uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Měnám regionu podle něj nikterak nepomáhá, že Rumunsko jako jeden z nováčků Evropské unie předběžně jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o možném úvěru. Rumunsko se tak po Lotyšsku a Maďarsku stalo třetí zemí EU, která se kvůli problémům s likviditou obrací na měnový fond.

Dolaru dnes dopoledne podle Pikory i analytika Patria Finance Tomáše Vlka pomohlo připomenutí ze strany Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), že Evropská centrální banka (ECB) bude zřejmě snižovat sazby. Dalším zdrojem zisků se pak podle Vlka staly odpolední zprávy z USA.

Jednou z nich byl propad kontraktů na prodej domů v USA a druhou vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten upozornil, že výdaje na stabilizaci finančního systému mohou dál narůst a že může být nutné přijmout další agresivní kroky, i když by se tím dál nafoukl deficit rozpočtu. "A dolar poslední dobou podporují špatné zprávy," dodal Vlk. Eurodolar se nyní pohybuje na úrovni 1,2526 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK