Západoevropský akciový index klesl na rekordní minimum

03.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. března (ČTK) - Evropské akciové trhy dnes pokračovaly ve výrazném poklesu a nejsledovanější západoevropský index sestoupil na rekordní minimum. Index FTSEurofirst 300 klesl o 1,6 procenta na 671,51 bodu a ocitl se nejníže od svého zavedení v červenci 1997.

Akcie v Evropě i jinde ve světě jsou pod těžkým tlakem od loňského roku, kdy je začala srážet finanční a ekonomická krize. Za celý loňský rok FTSEurofirst 300 ztratil 45 procent a od počátku roku oslabil o dalších zhruba 15 procent. V pondělí se index kvůli ztrátám bankovních akcií propadl o 5,2 procenta. Na dvanáctiletých minimech je nyní od minulého týdne i hlavní americký index Dow Jones.

Dnes vedly pokles akcie ropného sektoru, které srážel pondělní desetiprocentní pád cen ropy. Nadále převládají obavy ze silně nepříznivého ekonomického vývoje a z toho, že vlády nebudou schopny na ně dostatečně rázně reagovat.

Ceny ropy klesly v pondělí o téměř pět dolarů. Dnes sice oživily, později však začaly tyto zisky ztrácet. Akcie britské BP klesly o 4,1 procenta a podobným tempem oslabovaly akcie firem Total, ENI, Royal Dutch Shell a Statoil.

Dál klesaly i akcie bankovního sektoru, kde se investoři nadále obávají pokračování úvěrové krize. Oslabovaly akcie HSBC, Lloyds, Credit Suisse UniCredit i Barclays.

Z indexů jednotlivých evropských burz nejvíce ztratil londýnský FTSE 100, jehož hodnota klesla o 3,1 procenta. Frankfurtský index DAX oslabil o 0,5 procenta a francouzský CAC 40 ztrácel jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK