E15: ČEZ připravuje neveřejnou emisi dluhopisů pro jednoho kupce

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Energetická společnost ČEZ připravuje emisi dluhopisů. Informuje o tom deník E15. Zdroj deníku uvedl, že by emise neměla být veřejná, ale celou by ji koupil jediný investor. Podle odhadů odborníka osloveného deníkem E15 by mohl ČEZ vydat cenné papíry v rozmezí od šesti do 15 miliard korun. Tiskový mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž možnost vydání dluhopisů připustil.

"Sondujeme, jaké jsou možnosti, zvažujeme i upsání emise jednomu kupci," uvedl podle E15 bez dalších podrobností Kříž. Podle informací deníku plánuje ČEZ emisi dluhopisů i přes obrovskou výši hotovosti. Z účetní uzávěrky společnosti ČEZ vyplývá, že má nyní ve formě nerozděleného zisku k dispozici 114 miliard korun, píše E15.

Ministerstvo financí však zatím neplánuje, že by ČEZ státu při současné finanční krizi "pomohl". "Nepočítám s jinou než se standardní dividendovou politikou," řekl deníku E15 ministr financí Miroslav Kalousek. ČEZ tedy vyplatí dividendu podle plánu v rozmezí 50 až 60 procent ročního čistého zisku. Státní kasa tak může inkasovat až 20 miliard korun, napsal deník E15.

ČEZ dosáhl v loňském roce rekordního čistého zisku ve výši 47,4 miliardy korun. K meziročnímu růstu o více než deset procent pomohly hlavně vyšší ceny elektřiny. Zisk mohl dokonce přesáhnout 50 miliard korun, ČEZ však nečekaně vyčlenil 5,5 miliardy korun jako opravnou položku kvůli svým operacím s maďarskou společností MOL, napsal deník E15.

Polostátní ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností a nejziskovějším domácím subjektem. Kromě České republiky působí firma v desítce dalších zemích. Celkový počet zaměstnanců Skupiny ČEZ loni meziročně poklesl téměř o desetinu na zhruba 27.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK