Koruna se po ranním posílení vrátila na úroveň 27,85 Kč/EUR

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Koruna dnes na začátku obchodování posílila, její kurz se posunul až na 27,73 Kč za euro, tedy na úroveň ze začátku února. Následně se ale vrátila k úternímu závěru 27,85 Kč/EUR. K dolaru je koruna mírně slabší než v úterý kolem 22,25 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Spolu s korunou dnes podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka postupuje zlotý, naopak maďarský forint oslabuje. "Příznivými vlivem pro region je aktuálně lepší vztah k riziku, který podpořil optimistický projev amerického prezidenta a také další připravovaná fiskální opatření v Číně a Japonsku," míní Vlk.

Středoevropské centrální banky včetně ČNB se dnes v dalším společném prohlášení ohradily vůči hodnocení finančních a bankovních systémů v regionu. Znovu apelovaly na to, aby jednotlivé země byly posuzovány jednotlivě a ne dohromady v rámci regionu. Upozornily také, že vyjádření o ohrožení západoevropských bank kvůli jejich činnosti v regionu jsou často zjednodušená a zavádějící.

Podle Vlka je současná nálada mírně nakloněna rizikovým aktivům, na druhé straně dokázala jen zastavit zpevňování dolaru. Ten se obchoduje proti euru na 1,2520 USD/EUR, když těží z blížícího se jednání Evropské centrální banky a očekávání poklesu sazeb v důsledku hlubšího ekonomického poklesu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK